Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Șiria

bookmark

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, este situată în localitatea Şiria, pe strada Ion Rusu-Șirianu, nr. 167. Clădirea este realizată în stil baroc şi datează din anul 1769.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

În anul 1755, pe acest aşezământ este menționată existenţa unei biserici de lemn cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril”, fiind ridicată pe o fundație de piatră. Episcopul Sinesie Jivanovici consemnează că această biserică de lemn a fost sfințită în data de 6 septembrie, 1752.  În data de 13 martie 1769, credincioșii primesc aprobarea episcopiei pentru ridicarea unei alte biserici în localitate. În același an se începe edificarea actualei biserici de piatră şi cărămidă, primind hramul celei vechi.

Arhitectură

Clădirea a fost zidită cu piatră şi cărămidă, în stilul arhitecturii baroce. Planul clădirii este în formă de cruce cu altarul în semicerc. Partea dinspre apus, pe o lungime de 10 metri, precum şi turnul bisericii au fost construite ulterior. Biserica deţine un iconostas cu pictură din anul 1789.

Curiozităţi

  • Printre evenimentele importante ale acestei biserici se remarcă sărbătorirea hramului de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.
  • Localitatea Şiria este atestată documentar în anul 1169. Aflată la poalele munţilor Zărand, localitatea era în secolul al XIV-lea reşedinţă de cnezat. Mai târziu, între anii 1444 şi 1445, face parte dintr-un vast domeniu deţinut de voievodul Iancu de Hunedoara. Cetatea Şiria în limba maghiară se numeşte Villagos, iar în germană Hellburg, însemnând “Cetatea luminată”.

Comentarii