Biserica „Sf. Mucenic Dimitrie” din Ghioroc

bookmark

Biserica ortodoxă cu hramul “Sfântului Mucenic Dimitrie” este situată în localitatea Ghioroc, datând din anul 1793.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Biserica ortodoxă cu hramul “Sfântului Mucenic Dimitrie” a fost ridicată în această localitate în anul 1793, de către macedo-românii ajunşi pe aceste meleaguri în jurul secolului al XVIII-lea. Ctitorii acestui vechi lăcaş de cult au fost Constantin Cristian şi Gheorghe Dima.

Din punct de vedere arhitectural, biserica este construită în stilul barocului vienez cu zidărie din piatră şi cărămidă.

În interiorul bisericii, zidurile sunt decorate cu o pictură în tehnica fresco, de o echipă de pictori în frunte cu artista Maria Struteanu. Iconostasul a fost executat de către profesorul Dan Caceu.

Curiozităţi

  • Prima atestare documentară a localităţii Ghiorocdatează din anul 1135.
    Există o tradiţie străveche în cultivarea viţei de vie, probabil din antichitate, având atestare documentară din sec al XIII-lea. Vinurile de Miniş au devenit renumite din secolul al XVIII, obţinând distincţii în Europa.
  • Dintre obiectivele turistice ale comunei Ghioroc, amintim biserica romano-catolică ce datează din 1779-1781, Monumentul închinat eroilor căzuţi în luptele din 1944, Muzeul Viei şi a Vinului şi Muzeul Agricol.
  • Lacul Ghiorocconstituie un obiectiv turistic de mare interes, lac în jurul căruia este în curs de dezvoltare o zonă turistică şi de agrement.

 

 

Comentarii