Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mădrigești, comuna Brazii

bookmark

Biserica ortodoxă de lemn cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, este localizată în satul Mădrigeşti, comuna Brazii, datând din secolul al XVIII-lea în cimitirul satului, a fost strămutat pe locul actual în anul 1842.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Vechea biserică de lemn, a fost ridicată în sec. al XVIII-lea şi strămutată din cimitirul satului pe actualul său aşezământ în anul 1842. Biserica se aseamănă în exterior cu lăcaşul de cult din comuna Brazii, iar în interior este pictată în stil bizantin.

Din pisania aflată în biserică se poate afla că:

„Această sfântă şi dumnezeiască biserică datând din 1700 s-a strămutat din cimitir şi s-a reconstruit pe vatra actuală în anul 1842. S-a reparat şi pictat din nou în anii 1975-76 prin contribuţia benevolă a credincioşilor şi cu ajutorul sfintei episcopii.”

Arhitectură

Biserica are un plan arhitectural simplu: nava este dreptunghiulară, la care se adaugă absida nedecroșată. Turnul cu bulb, de factură barocă, este singular la bisericile de lemn de pe Valea Crișului Alb.

Curiozităţi

  • În interiorul bisericii se găsesc patru icoane împărăteşti, pictate de zugravul Iosif în 1777, provenind de la Mădrigeşti. Astăzi ele pot fi admirate în colecţia Mănăstirii „Sfântul Simion Stâlpnicul” din Arad, cartierul Gai.
  • Satul Mădrigești se află la poalele Munților Zărandului, fiind atestat documentar pentru prima dată în anul 1441.

 

Comentarii