Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” sat Poiana, comuna Vârfurile

bookmark

Biserica ortodoxă de lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este localizată în incinta cimitirului din satul Poiana, fiind atestată documentar în anul 1767.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Satul pitoresc Poiana din comuna Vârfurile,  este o localitate care și-a păstrat aspectul original, casele fiind răspândite pe dealuri. În anul 1755, Poiana nu avea propriul lăcaş de cult, comunitatea de aici fiind obligată să se deplaseze la biserica din satul Aciuţa. Biserica ortodoxă de lemn cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” ce dăinuie până şi astăzi, a fost ridicată în anul 1767, dată care este menţionată într-o inscripţie de pe unul dintre zidurile bisericii.

Arhitectură

Biserica este simplă, cu plan dreptunghiular la navă. Înăuntru pictura veche a dispărut, fiind acoperită de vopsea. Motivele ornamentale se mai pot distinge totuși: romburi, semicercuri, frânghia răsucită, dinți de fierăstrău. La fel fuseseră și intrările către altar, cu crestături bogate, azi ascunse sub plăcile de placaj, cu care au fost acoperite, ca de altfel și întreg interiorul bisericii. În altar stă mărturie de vechime o masă de altar, masivă, cioplită în piatră, pe la începului secolului XVIII. Absida era odinioară boltită în interior, dar azi are tavan drept de scânduri. Ferestrele bisericii au fost ulterior mărite, cu excepția celei de pe peretele estic al naosului rămasă așa cum a fost, de formă trapezoidală și fără sticlă. Pe peretele bisericii se află toaca de lemn, cu ciocane de lemn și alături tradiționalul cuier. Portalul de intrare în biserică este o admirabilă mostră de creație populară, de cioplitură în lemn, în care motivele decorative se înscriu unui câmp ornamental bogat: cu frânghii, cruci, dinți de lupsoarele și luna.

Curiozităţi

  • Satul Poiana, împrejmuit de păduri dese aflate în posesia localnicilor, au constituit în trecutul recent motivul unei lupte crunte între ţărani şi cei avuţi, generând o răzmeriţă naţională în anul 1932.

Comentarii