Ansamblul Castelului Salbek din Petriş 

bookmark

Ansamblul Castelului Salbek este localizat în centrul localităţii Petriş, a fost realizat în stil neoclasic şi datează din anii 1800-1850. Este alcătuit din castelul-reşedinţă nobiliară şi un parc în care se află doi stejari seculari.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Curiozităţi

  • După încheierea Răscoalei din anul 1748, contele Salbeck dă ordin ca vechea aşezare a localităţii Petriş să fie distrusă, iar gospodăriile să fie mutate pe noua vatră, în jurul castelului nobiliar, unde se află şi în prezent.
  • Pe locul unde este amplasat actualul edificiu se afla vechiul imobil feudal.
  • La începutul secolului al XIX-lea, sunt demarate lucrările de reconstrucţie a Castelului Salbek, mâna de lucru fiind asigurată de către iobagii din localitate.
  • Construcţia se va finaliza după anul 1811, când castelul va fi supraetajat de către nobilul Matei Salbek. Noul aspect al castelului se distinge faţă de cel anterior, având formă de cetate de tip medieval.
  • Edificiul a fost construit în stilul neoclasic, elementele arhitecturale remarcându-se la faţada şi terasa din spate. Ambele faţade ale clădirii sunt străjuite de coloane impunătoare, decorate în stil doric. Coloanele sunt construite din gresie.
  • După naţionalizarea din anii 1950, clădirea nobiliară a servit ca sanatoriu pentru tratarea afecţiunilor pneumofiziologice până în anul 2009 când a fost retrocedată descendenţilor familiei Salbek.
  • Potrivit legendei locale, sub unul dintre stejarii din parcul Castelului Salbek se ţineau renumitele “Scaune Domneşti”. Aceste instanţe, înainte de anul 1848, judecau supuşii domeniului, condamnându-i la pedepse corporale sau reţinerea în temniţa domenială, care se afla în apropierea Castelului Salbek.

Comentarii