Parcul Botanic Macea – rezervație dendrologică – sat Macea, comuna Macea

bookmark

Vechiul domeniu nobiliar Cernovici de la Macea găzduieşte şi astăzi un Parc Botanic cu o suprafaţă de peste 20 hectare, care datează din anii 1850 – 1900.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 2 vot(uri), media: 4.50
Se încarcă...

Curiozităţi

  • Castelul de la Macea este vestit pentru grădina botanică ce se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare. Nicăieri nu este menţionată data începerii lucrărilor de amenajare a acestui parc, însă vechimea arborilor atestă existenţa parcului, inclusiv exemplare monumentale de arbori a căror vârstă este de 250-300 de ani.
  • În urmă cu peste 150 de ani au fost aduşi specii de arbori şi arbuşti ornamentali, iar la începutul secolului trecut, a fost angajat cunoscutul grădinar Josif Prohaska, sub îndrumarea căruia a fost amenajat bazinul cu fântână arteziană din faţa castelului, terenul de tenis, ronduri cu flori, a fost extinsă reţeaua de alei şi au fost aduse specii noi de plante.
  • După 1935, Parcul dendrologic de la Macea a trecut printr-o perioadă de regres , iar o parte din arbori şi specii de plante a fost deteriorată.
  • În anul 1968 au fost luate măsuri de protecţie, realizându-se primul inventar care atestă prezenţa în parc a 68 de specii de plante lemnoase. Printre aceste specii sunt prezente şi o serie de specii exotice, aclimatizate în condiţii bune la Macea: sâmbovina americană, arborele pagodelor (Ginkgo biloba L.), ienupărul de Virginia şi altele.
  • Din anul 1990, vechiul domeniu nobiliar de la Macea se află în administrarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
  • În anul 1994, Parcul dendrologic a primit statutul de Grădină Botanică care devine membră a Asociaţiei Grădinilor Botanice din România. În prezent, Parcul găzduieşte peste 2.000 de specii de arbori şi arbuşti şi 500 de specii ierboase din diferite categorii şi regiuni ale planetei.
  • Grădina botanică de la Macea deţine un exemplar de stejar cu vârsta de aproximativ 300 de ani, numit şi „Stejarul Unirii”. Aici sunt prezente şi plante extrem de rare, precum: floarea de colţ, garofiţa Pietrei Craiului, laurul, dar şi un exemplar de arbore de mătase originar din Asia.
  • Pe aleile parcului dendrologic sunt amplasate busturile lui Vasile Goldiş, Mihai Eminescu, Geroge Coşbuc, respective un monument „Gelu, Glad şi Menumorut”.

Comentarii