Fortificație de pământ, sat Cladova, comuna Păuliș

bookmark

Fortificaţia de pământ din satul Cladova, comuna Conop, este localizată în situl arheologic numit „Dealul Carierei”, fiind datat între secolele XII – XIII.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istorie

Aproape de Radna, la nord de râul Mureş, se înălţa cândva o importantă cetate medievală, cea de la Cladova, ale cărei ruine erau încă vizibile la începutul secolului al XIX-lea.

Cetatea fusese ridicată pe o terasă aflată pe vârful dealului, lungă de aproximativ 160 de metri şi lată de 70 de metri, fiind împrejmuită pe o parte de un şanţ, iar pe alta era întărită cu un val de pământ ale cărui urme, înalte de 2,5 metri şi late de 12 metri, se mai pot vedea şi în prezent.

Cercetările arheologice efectuate la Cetatea din Cladova au identificat o primă fortificaţie din perioada dacică. Arheologii au descoperit indicii prin care demonstrează că fortificaţia dacică ar fi fost distrusă de romani. În decursul existenţei sale, Cetatea a fost distrusă şi refăcută în mai multe rânduri.

În decursul secolului al XI-lea, vechiul val de pământ a fost refăcut pe o structură de bârne, distrusă ulterior de un incendiu şi refăcută în care au fost găsite pietre şi cărămizi.

Urmele fortificaţiei au fost descoperite încă din anul 1813.

În interiorul cetăţii au fost identificate urme de locuinţe, însă inventarul deosebit al uneia dintre acestea au dus la concluzia că aici exista reşedinţa unui nobil local.

Curiozităţi

  • În urma campaniilor de săpături arheologice sistematice începute aici de arheologii arădeni în 1976 a fost scos la iveală un sit arheologic complex, cu cele mai vechi urme datând din paleolitic.
  • Alte urme de locuire datează din epoca bronzului.

Comentarii