Cetatea medievală Tornea din Covăsînț

bookmark

Cetatea medievală „Tornea” este localizată în vârful dealului Cioaca-Tornea, din vecinătatea satului Covăsînţ. Cetatea medievală datează din perioada secolelor XIII-XIV.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Între cele două cetăţi renumite Şiria şi Şoimoş, în partea de răsărit a localităţii Covăsînţ de la poalele Munţilor Zărand, pe vârful dealului Cioaca -Tornea, a fost ridicată o cetate care făcea parte din lanţul vechilor cetăţi de apărare a zonei. Această fortificaţie ridicată mai târziu, probabil după invazia tătară, indică  importanţa drumului medieval care străbătea ţinutul din nordul râului Mureş.

Dacă râul Mureş era principala cale de transport a sării, drumul securizat de cetăţi era principala rută comercială pe uscat prin care se aprovizionau cele mai importante târguri ale comitatelor.

Alături de cetatea medievală Tornea a mai existat o fortificaţie de pământ, mai târzie, numită Hindec, care pare să fi apărat cetatea şi ale cărei urme sunt vizibile şi astăzi.

Povestea locului ne spune că în timpul Bătăliei de la Mohács din 1526 cetatea era încă locuită. Ulterior a fost ocupată de turci pentru ca în scurt timp să fie distrusă de aceştia. Astăzi, din vechea cetate Tornea se mai văd doar ruinele turnului de apărare.

Comentarii