Cetate medievală, punct „Cetatea Turcească”, oraș Pâncota

bookmark

Cetatea medievală cunoscută ca "Cetatea turcească" reprezintă un edificiu de pământ fortificat cu şanţ exterior, relativ bine conservat, fiind localizat în partea sud-estică a oraşului Pâncota. Cetatea este atestată documentar în anul 1318.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 1.00
Se încarcă...

Istorie

 „Cetatea Turcească” de pământ de la Pâncota constituie unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din această parte a României. A fost descoperită în secolul al XIX-lea, iar în interiorul ei s-au putut identifica ruinele unor construcţii medievale, ale unei biserici şi nu mai puţin de 60 de morminte. Situl existent este cunoscut sub numele de „cetatea turcească”, dar cercetările arheologice au stabilit că cetatea fusese ridicată pe locul unde existase o mănăstire benedictină. Studiile arheologice confirmă faptul că biserica de la Pâncota are analogii perfecte în arhitectura sud-dunăreană din secolele X-XI.

În urma invaziei tătarilor în regiune, la Pâncota a fost construită o cetate atestată documentar în 1318, fiind nominalizată ulterior în nomenclatorul cetăţilor din timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg.

În 1375 cetatea Pâncotei, alături de alte domenii din vecinătate, a fost donată printr-o decizie a regelui Ludovic de Anjou, familiei nobiliare Losonczy, una dintre cele mai vechi familii ungureşti din regiune, şi a rămas în proprietatea ei aproape 170 de ani.

În secolul al XVI-lea, Pâncota a fost cucerită de turci. După 150 de ani de stăpânire otomană, localitatea a intrat sub stăpânirea austriacă.

În prima jumătate a secolului al XVIII-lea s-a înfiinţat marele domeniu al Pâncotei, denumit în documentele vremii ,,Vetus Pankotha”,  şi care a fost donat în toamna anului 1726 ducelui Rinaldo de Modenna. Iobagii de pe domeniul ducelui s-au ridicat împotriva sa din cauza birurilor mari, însă au fost învinşi de armată.

În toamna anului 1784, ţăranii s-au revoltat din nou. Au incendiat casa notarială, însă intervenţia armatei de la Şiria a pus din nou capăt răscoalei, iar liderii revoltei au fost întemniţaţi. Ţăranii revoluţionari au luat drumul codrilor, devenind lotri.

 Curiozităţi

Aici a fost redescoperit planul bisericii arhidiaconale cu o parte a cimitirului din jur, totodată a fost secţionat valul de pământ care a conservat doar urme medievale.

Situl a fost exploatat încă din secolul al XIX-lea, când au fost efectuate o serie de cercetări arheologice care au scos la suprafaţă ruinele unei biserici, incinta acesteia şi peste 58 de morminte din cimitirul exterior. Au mai fost descoperite fragmente din zidurile bisericii, un turn şi porţiuni din zidul care înconjura biserica şi cimitirul. Au fost identificate fragmente ceramice medievale şi altele care au aparţinut epocii turceşti, precum: podoabe, unelte din os şi metal, fragmente de teracotă din secolul al XV-lea şi câteva sculpturi în piatră, realizate în stil bizantin.

Legenda spune că în fosta închisoare domenială Pâncota ar fi fost încarcerat şi Horia.

Comentarii