Spitalul Clinic Municipal Arad

1833 / Piaţa Mihai Viteazul 7-8 / Monument Istoric

bookmark

Clădirea actualului Spital Clinic Municipal din Arad a fost ridicată în decursul anului 1833. În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky. Clădirea a funcționat și în perioada Revoluției de la 1848, iar în prezent funcționează ca sediu al Spitalului Clinic Municipal, cu secții de specialitate pe toată raza municipiului.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Deși încă din anul 1775 o fundatie a început colectarea fondurilor necesare construcției Spitalului Municipal al Aradului, lucrările efective au început abia în anul 1833. Constructia a început pe un teren din apropierea unei zone împădurite, din care a rămas pănă astăzi zona denumită „Pădurice”.

Primele două saloane au fost inaugurate în anul 1836. În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky. Clădirea a funcționat ca spital în perioada Revoluției de la 1848.

Arhitectură

Spitalul a suferit mai multe modificări, printre care s-a numărat și adăugarea unei capele cu turn. În anul 1930, în curte au fost înființate secții spitalicești noi. Aspectul exterior al clădirii păstrează elemente de arhitectură în stil baroc și clasicist.

Curiozități

În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky.

Pe piatra de temelie a spitalului stau  scrise următoarele  cuvinte: „Stai în locul tău piatră de temelie, în neclintire veșnică. Să stea pururi zidul sub care tu te odihnești. Rămâi tu în întuneric, dar zidul tău în veșnică lumină. Căci dacă zorile ți se vor arăta în noapte, zidul tău se va scufunda în uitare. Donatori ale căror nume ascunse sunt în a ta inimă nu vor strălucire, căci modeste sunt virtuțile lor.”

Sumar

  • Clădirea actualului Spital Clinic Municipal din Arad a fost ridicată în decursul anului 1833.
  • Primele două saloane au fost inaugurate în 1836.
  • În acest spital a avut loc prima operație cu anestezie din Arad.
  • Clădirea a funcționat ca spital în perioada Revoluției de la 1848.

Obiective turistice similare

Sediul Gărzii Naţionale

Clădirea este construită în anul 1908 după planurile arhitectului Emil Tabacovici. Clădirea a găzduit pentru o scurtă perioadă de timp Comandamentul Suprem al Gărzii Naţionale Române.

Clinica de Pediatrie

Clinica de Pediatrie sau vechiul Spital de Copii, situat pe Calea Victoriei nr. 1 din municipiul Arad, a fost ridicat în anul 1905, după planurile arhitectului arădean Emil Tabacovici.

Casa lui Bruchner Lipót

Palatul numit și „Casa cu faianţa albastră” este o clădire în stil eclectic, având un amalgam de elemente decorative diverse, inclusiv Secession. Clădirea a fost construită în anul 1910.

Comentarii