Palatul Suciu

1906 – 1907 / Str. Blajului 3 / Monument Istoric

bookmark

Palatul doamnei Maria Suciu, soţia unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, doctorul arădean Ioan Suciu, este situat pe strada Blajului nr. 3. Clădirea atrage atenţia prin sobrietate şi eleganţă. Astăzi clădirea adăpostește cabinete de avocatură, locuințe și spații comerciale la parter.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Clădirea a fost ridicată la comanda doamnei Maria Suciu, soția unui dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, dr. Ioan Suciu. Doamna Suciu era o personalitate marcantă în societatea arădeană de la începutul sec. al XX-lea, fiind implicată în numeroase acte caritabile și organizații umanitare locale. Palatul Suciu se întinde din vechea Piața Luther până în proximitatea Tribunalului. Atunci la fel ca și în prezent, clădirea a adăpostit apartamente de lux, majoritatea dintre fiind amenajate ca și cabinete ale avocaților arădeni.

Ioan Suciu (1862-1939) a fost un avocat, om politic, militant de seamă al mișcării de eliberare națională a românilor din Transilvania și unul dintre organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 și apoi unul din cei 15 membri care au alcătuit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria, în perioada 2 decembrie 1918 - 5 octombrie 1919, dată la care a demisionat pentru a deveni președintele Consiliului Superior de Agricultură din Cluj. A încetat din viață în anul 1939 la Chișineu-Criș și a fost înmormântat la Arad, în cimitirul „Eternitatea”

Arhitectură

În Aradul de la sfârșitul sec. al XIX-lea, clasa mijlocie cu o forţă economică în creştere s-a orientat către cele mai noi curente din Europa Centrală privind iniţiativele și conceptele arhitectonice urbane. Arhitecţi pregătiți în idiomul secession în centrele imperiului Austro-Ungar au construit pentru familiile întreprinzătorilor locali arădeni numeroase şi ambiţioase imobile de raport care marchează indubitabil, până astăzi, contextul urban în centrul acestor oraşe.

Prin urmare, Palatul Maria Suciu este construit în still seccesion între anii 1906-1907 potrivit planurilor arhitectului arădean Ioan Niga. Este un edificiu cu demisol, parter, două etaje şi mansară. Sub aticul central al cărui decor geometric, îmbinat cu cărămidă aparentă şi metope cu scene religioase, clădirea atrage atenţia prin sobrietate şi eleganţă.

Sumar

  • Palatul Maria Suciu este construit în still seccesion între anii 1906-1907 potrivit planurilor arhitectului arădean Ioan Niga.
  • Palatul Suciu se întinde din vechea Piața Luther până în proximitatea Tribunalului.
  • Atunci la fel ca și în prezent, clădirea a adăpostit apartamente de lux,

Obiective turistice similare

Palatul Nádasdy

Situat pe strada Meţianu, nr. 2, Palatul Nadasdy este un frumos exemplar al perioadei geometrice a stilului Jugendstil. Clădirea cu parter şi două etaje a fost realizată în anul 1904.

Palatul Iosif Steiner

Palatul Iosif Steiner, a fost construit în 1910, după planurile proprietarului, în stil Secession. Până în preajma anului 1948, această clădire a găzduit loja masonică evreiască „B’nai Brit Or”.

Palatul Kohn

Palatul Kohn Jószef, aflat pe strada Episcopiei, nr. 9, impunător edificiu în stil Jugendstil, a fost construit în anul 1905, conform planurilor arhitectului Szántay Lajos.

Comentarii