Palatul Cultural

1911 – 1913 / Piaţa George Enescu 1 / Monument istoric

bookmark

Palatul Cultural este unul din edificiile cele mai reprezentative ale oraşului Arad, impresionanta clădire fiind ridicată între anii 1911-­1913. Astăzi, în Palatul Cultural funcţionează Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 6 vot(uri), media: 4.17
Se încarcă...

Istoric

Construirea edificiului a fost iniţiată încă din anul 1901 de către Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a ridica o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte. Tot atunci s­-a preconizat şi înfiinţarea unei galerii de artă.

Arhitectul arădean Ludovic Szántay a fost desemnat să execute un plan al clădirii. A fost ales locul actual şi, după aprobarea definitivă, au început pregătirile pentru construirea Palatului. Din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. În toamna anului 1912, construcţia Palatului era pe terminate, iar o parte din colecţiile muzeului au fost deja mutate în noile încăperi ale clădirii.

Inaugurarea festivă a avut loc în 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a Palatului, concert care a inclus piese ale unor mari compozitori, precum Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.

În perioada următoare, publicul arădean a fost martor la concerte ale multor personalităţi muzicale din ţară şi străinătate, printre care s-a numărat şi marele compozitor şi violonist George Enescu.

În prezent, clădirea Palatului Cultural adăposteşte sediile Complexului Muzeal Arad, Sala de Căsătorii a Muncipiului Arad şi sala Filarmonicii de Stat Arad.

Arhitectură

Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada, în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de coloane masive în stil corintic, iar deasupra lui se află un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene. În partea din spate, se regăsesc unele elementele preluate din construcţia castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică. Holul central al clădirii este lucrat în marmură de Moneasa.

Ornamentaţia holului principal este realizată în stil secession. Ferestrele sunt originale, realizate în stil ­Art Nouveau. Pictura de pe bolta cupolei reprezintă sistemul solar şi cometa Halley.

Curiozităţi

La concursul iniţiat pentru proiectarea clădirii Palatului Cultural s-­au prezentat 27 de proiecte. Concursul a stârnit un interes atât de mare, încât printre participanţi s-­au numărat arhitecţi din Paris, Berlin şi Budapesta. Niciunul dintre proiectele prezentate nu a corespuns cerinţelor autorităţilor locale.

În sala de concerte a Palatului Cultural au evoluat, de-­a lungul timpului, marele tenor Traian Grozăvescu, Richard Strauss şi Béla Bartók.

În anul 1931, cu prilejul aniversării sale de 50 de ani, George Enescu a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Arad, în sala Palatului Cultural.

Sumar

  • Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului arădean Ludovic Szántay.
  • Pentru proiectarea clădirii s-­au prezentat 27 de propuneri, susținute de arhitecți din Paris, Berlin şi Budapesta.
  • În Palatul Cultural funcţionează Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.
  • Clădirea prezintă o îmbinare de stiluri: neoclasic, corintic, stilul Renașterii italiene și cel de inspirație gotică.
  • În sala de concerte au evoluat numeroase personalități, printre care marele compozitor şi violinist George Enescu.
  • De-a lungul vremii, aici au evoluat: Traian Grozăvescu, Richard Strauss şi Béla Bartók.
  • În sala mare a Palatului, George Enescu a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Arad.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Administrativ

Palatul Administrativ din Arad adăpostește astăzi Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad, fiind o operă semnificativă a arhitecturii eclectice din oraş.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” este situat la intrarea principală în axul Bulevardului Revoluţiei. Aici au loc, pe lângă stagiunile trupei de teatru, evenimente cultural-artistice.

Palatul Andrenyi

Palatul Andrenyi este situat în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluţiei, în apropierea Palatului Administrativ. Acesta adăpostește sălile de curs ale Palatului Copiilor din Arad.

Comentarii