Palatul Administrativ

1874 – 1876 / Bd. Revoluţiei 75 / Monument istoric

bookmark

Palatul Administrativ din Arad adăpostește Primăria Municipiului Arad şi Instituţia Prefectului Judeţului Arad. Clădirea reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din oraş.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 8 vot(uri), media: 4.38
Se încarcă...

Istoric

Palatul Administrativ din Arad a fost construit între anii 1872 – ­1876 şi inaugurat în 1877, la terminarea finisărilor sălii festive. Terenul de 4.320 mp pe care trebuia construit a aparținut inițial Oficiului Salin (Sărăriei).

Arhitectul Odon Lechner de la Budapesta a câştigat concursul internațional pentru proiectarea noului sediu al Primăriei Arad, fiind selectat dintre cei 17 arhitecţi participanţi. Proiectul a suferit diverse modificări în timpul construcţiei, din motive financiare.

Construită în forma literei „U”, lipsită de calcan, clădirea a fost considerată un adevărat „Palazzo del Municipio”, reflectând posibilitățile și, totodată, voința cetățenilor de a ține pasul cu tendinţa de modernizare caracteristică Europei.

Turnul central, înalt de 54 m, estompa cele patru turnuri de la extremități. Orologiul din vârful turnului a fost adus din Olanda., iar clopotul său a funcționat aproape un secol, marcând fiecare jumătate de oră. După 1989, acesta a fost complet renovat, iar odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, melodia cântată la ore fixe a fost schimbată cu imnul Europei.

Cele 90 de încăperi inițiale, folosite ca birouri, erau ocupate de 167 de funcționari administrativi. La etaj, în sala mare cu balcon, aveau loc întâlnirile celor aproape 200 de deputați municipali.

Arhitectură

Clădirea reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din Arad. Fațadele regulate sunt ritmate și decorate de elemente clasiciste, iar rezalitul central al fațadei principale are bogate referințe neorenascentiste. Stilul clădirii îmbină neorenascentismul flamand cu stilul primăriilor medievale târzii.

Curiozităţi

Celor patru mari porți de lemn sculptat, menținute ca atare până în zilele noastre, li s­-a redat aspectul inițial la finalul secolului trecut. Geamurile holului sunt decorate cu vitralii evocând anotimpurile, reprezentate alegoric. Acestea au fost realizate de arhitectul arădean, Sever Frențiu, care a ilustrat tema „Timpul” prin două cicluri: cel al anotimpurilor și cel al lunilor anului.

În amintirea evenimentelor petrecute în decembrie 1989, piaţa din faţa clădirii a fost denumită „Piața Revoluției”, iar în centrul ei a fost ridicat un monument în memoria eroilor căzuți în timpul Revoluției din 1989.

Sumar

  • Clădirea adăpostește Primăria Municipiului Arad.
  • Edificiul reflecta voința cetățenilor de a ține pasul cu modernizarea caracteristică Europei.
  • Stilul clădirii îmbină neorenascentismul flamand cu stilul primăriilor medievale târzii.
    Turnul central are o înălţime de 54 m.
  • Inițial, clădirea a avut 90 de încăperi, utilizate ca birouri pentru funcționari administrativi.
  • Clădirea era considerată un adevărat „Palazzo del Municipio”.
  • După Revoluția din 1989, piața din fața clădirii a fost denumită „Piața Revoluției”.

Linkuri utile

Obiective turistice similare

Palatul Cultural

Palatul Cultural din municipiul Arad este unul din edificiile reprezentative ale oraşului, în incinta căruia funcţionează astăzi Complexul Muzeal Arad şi Filarmonica de Stat Arad.

Dir. Gen. a Finanțelor Publice

Clădirea a găzduit, de-a lungul timpului, Prefectura Arad și Direcția Generală a Finanțelor Publice. În prezent, are titulatura de „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad.”

Fosta Prefectură

De-a lungul timpului, clădirea a găzduit Prefectura Arad, devenind apoi sediul mai multor instituții - redacţia publicaţiilor „Adevărul” şi „Observator”, Rectoratul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

Comentarii