Fosta fabrică de bere

1782 / Calea Timişorii 30-32 / Monument Istoric

bookmark

Fosta Fabrică de Bere din Aradul Nou este cea mai veche clădire industrială a orașului, fiind ridicată în 1782 de către familia contelui Zselánszky. În marea parte a existenței sale, această renumită fabric de bere a fost deținută de Baroneasa Nopcea Matilda. Majoritatea instalațiilor au fost aduse în 1827 din Germania, find cele mai moderne ale epocii respective.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istorie

Vechea Fabrică de Bere din Aradul Nou este cea mai veche clădire industrială a orașului, fiind ridicată în 1782 de către familia contelui Zselánszky. În marea parte a existenței sale, această renumită fabric de bere a fost deținută de Baroneasa Nopcea Matilda. Majoritatea instalațiilor au fost aduse în 1827 din Germania, find cele mai moderne ale epocii respective. Astăzi, în spatele clădirii, sunt păstrate anumite porțiuni din vechiul gard zidit din piatră, ce despărțea depozitele fabricii de stradă.

Arhitectură

Arhitectura barocă este un stil arhitectural predominant al secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, a derivat din renașterea manieristă și a evoluat ulterior în rococo, având o ultimă “zvâcnire” de orgoliu ca neo-baroc, înainte ca neoclasicismul să îl eclipseze aproape în totalitate. A mai cunoscut o renaștere târzie, la sfârșitul secolului al XIX-lea în Banat, Transilvania și Rusia. Teatral și exuberant, barocul a exprimat triumful statului și al bisericii, dar și al burgheziei seculare. Formele convexe și concave, iluziile optice, elipse intersectate în planuri care erau de cele mai multe ori extensii ale tipului centralizat, geometrii complicate și relații între volume de tipuri și mărimi diferite, exagerare emfatică, culori îndraznețe și multă retorică arhitecturală și simbolică sunt caracteristicile stilului baroc.

Curiozități

Baroneasa Matilda Nopcea a fost căsătorită cu renumitul Laszlo Nopcea zis și “Față Neagră”. Aceștia au deținut clădirea actualului Grup Şcolar Forestier din proximitatea Bisericii Romano Catolice din Aradul Nou.

Primul titlu de Baron a fost primit în anul 1855 de către Alexius Nopcsa, al doilea în anul 1856 de către Ladislaus Nopcsa, iar în 1874 titlul s-a extins asupra întregii familii devenind ereditar. Ladislaus Nopcsa, s-a născut în anul 1794, la Fărcădinul de Jos și a fost una dintre cele mai controversate figuri ale vremii. Vasile, după cum îi spuneau românii sau Laszlo, cum era numit de maghiari, a ocupat poziția de Comite Suprem al Hunedoarei între anii 1833 și 1848 atunci când, datorită revoluției și a poziției sale anti-maghiare, și-a prezentat demisia la Deva, în fața revoluționarilor unguri.

Sumar

  • Fosta Fabrică de Bere din Aradul Nou este cea mai veche clădire industrială a orașului, fiind ridicată în 1782 de către familia contelui Zselánszky.
  • În marea parte a existenței sale, această renumită fabric de bere a fost deținută de Baroneasa Nopcea Matilda.
  • Majoritatea instalațiilor au fost aduse în 1827 din Germania, find cele mai moderne ale epocii respective.
  • Fațada de stil baroc a clădirii a fost acoperită cu cărămizi de ornament, păstrând până azi forma inițială și acoperișul.
  • Arhitectura barocă este un stil arhitectural predominant al secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, a derivat din renașterea manieristă și a evoluat ulterior în rococo.
  • Actualmente clădirea adăpostește câteva spații comerciale.

Obiective turistice similare

Fostul sediu al Fabricii „Astra”

Precursoare a firmei Astra Vagoane a fost Fabrica de Mașini. Astra Vagoane și Turnătorie de Fier, înființată în anul 1891 a fost prima fabrică de locomotive cu abur din Transilvania.

Castelul Nopcea

„Castelului Nopcsa”, Clădirea cu două nivele a fost construită la intersecţia secolelor XVIII-XIX. în stilul conacelor de provincie de către familia conte Zselánszky.

Fabrica de spirt şi drojdie

Fabrica a fost fondată în anul 1851 de către Adolf Neuman, venit din Boemia. În urma unor incendii de proporţii, în anul 1884 a fost finalizată actuala clădire, cea mai modernă fabrică a vremii.

Comentarii