Cetatea medievală Tauț

bookmark

Cetatea medievală Tauţ, localizată în punctul „Dealul înalt”, aparţine de satul Tauţ, fiind datat documentar în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Cetatea medievală cu valuri de apărare, a fost amplasată strategic pe terasa unui deal şi izolată de o prăpastie adâncă, precum şi de pante foarte înclinate. Fortificaţia datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, având rolul de a supraveghea împrejurimile şi de a le proteja.

A fost construită din piatră brută, cu un donjon patrulater, iar  în secolul al XIV-lea  zidurile au fost dublate pe două laturi. Documentele menţionează că în secolul al XVI-lea, clădirii i s-au adăugat un bastion şi încă o incintă. Cetatea a fost cucerită şi devastată de armatele habsburgice în secolul al XVI-lea, iar în prezent se mai pot observa câteva ruine ce amintesc de vechea fortificaţie.

Curiozităţi

  • Localitatea Tauţ datează din anul 1496.
  • Tradiţia locului atribuie cetatea stăpânirii otomane, însă cercetările arheologice au identificat stadii succesive de dezvoltare şi funcţionare. Actualmente, săpăturile efectuate au relevat existenţa unei fortăreţe ce avea diametrul de peste 100 metri. Din zidurile datate înainte de instalarea turcilor se păstrează o porţiune de cca. 14 metri.
  • Forma actuală a localităţii Tauţ rezidă din secolul al XIX-lea, odată cu apariţia planurilor de sistematizare a aşezărilor rurale, după modelul austro-ungar.

Comentarii