Castelul Bohuş din Şiria

bookmark

Castelul Bohuş, situat în localitatea Şiria, pe strada Regimentul 85 Infanterie, nr. 162, a fost realizat în stil neoclasic, fiind atestat documentar în anul 1838. Actualmente, palatul funcţionează ca Muzeu memorial al marelui scriitor Ioan Slavici (1848-1925), născut la Şiria. De asemenea, muzeul găzduieşte şi o expoziţie permanentă consacrată compozitorului Emil Monţia (1887-1965), născut în Şicula. Castelul este încadrat de trei monumente artistice: bustul lui Ioan Slavici (1848-1925), bustul lui Mihai Eminescu (1850-1889) şi statuia lui Ioan Russu-Şirianu (1864-1909).

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Aşezat într-o zonă aflată la contactul vechilor provincii istorice Banat şi Crişana, zonă de plină diversitate culturală, castelul nobiliar Bohuş din Şiria rămâne exponentul unei istorii fulminante căreia i-a fost personaj central.

În anul 1755, Emericus Bohuş de Behárfalva a fost înnobilat de Coroana Habsburgică, ceea ce va rezulta primirea în posesie a domeniului Şiriei. Emericus Bohuş de Behárfalva era membru al unei vechi familii nobiliare maghiare de origine slovacă. Pe această moşie, baronul János Bohuş îşi va construi în 1838 un impresionant conac nobiliar.

În această clădire au fost purtate tratativele dintre comandanţii armatei revoluţionare maghiare din 1848-1849 şi împuternicitul ţarist, referitoare la capitularea din 13 august 1849. Convorbirile bilaterale au avut loc în actuala sală a bibliotecii.

În prezent, castelul a fost transformat în muzeu memorial dedicat marelui scriitor român Ioan Slavici (1848-1925), născut la Şiria. Muzeul a fost inaugurat în anul 1960 şi prezintă momente din copilăria sa, anii de şcoală primară petrecuţi de scriitor la Şiria, apoi din anii studiilor de la Arad, Timişoara, Budapesta şi Viena. Sunt prezente şi aspecte din vasta activitate literară, politică şi pedagogică a lui Ioan Slavici.  Mai sunt expuse şi o serie de obiecte ale scriitorului, precum: biroul de lucru, mobila din sufrageria locuinţei sale de la Bucureşti, manuscrise, şi ediţii princeps din operele sale.

Arhitectură

Castelul este alcătuit dintr-un singur corp de clădiri, având 30 de camere. Faţada corpului principal este prevăzută cu o terasă străjuită cu coloane decorate în stil Doric. Edificiul are caractristicile conacului de câmpie, fiind decorat în stil neoclasic.

Curiozităţi

  • Castelul Bohus adăposteşte şi o expoziţie permanentă consacrată compozitorului Emil Monţia (1887-1965). E. Monţia s-a născut la Şicula în anul 1887, însă cea mai mare parte a vieţii sale a petrecut-o în comuna Şiria, trăind în casa din strada Spiru Haret. Expoziția dedicată memoriei sale prezintă o serie de exponate ce reflectă vasta sa activitate muzicală, inspirată din creaţiile populare. În cadrul expoziţiei pot fi admirate mobilierul camerei de lucru, pianul şi violoncelul compozitorului, precum şi o serie de ediţii ale principalelor sale lucrări: “Fata de la Cozia”, “Cercel”, “Moştenitorul”, “La fântâna cu găleata”.
  • La o mică distanţă de conacul nobiliar există monumentul baronesei Antonia Bohuş, renumită pentru sprijinul acordat revoluţionarilor închişi după 1849, precum şi lupta acesteia pentru emanciparea femeilor din această parte a ţării.
  • Castelul Bohuş a jucat un rol semnificativ în contextul luptei pentru definire naţională din secolul al XIX-lea, mişcare la care a participat János Bohus, pe atunci în calitate de înalt funcţionar public al comitatului Arad, împreună cu soţia acestuia, Antónia Szögény Bohus. Istoria relevă faptul că în contextul Revoluţiei din 1848-1849, baroneasa Antónia Szögény Bohus a susţinut trupele generalului Görgey Artúr.
  • Revoluţia din 1848-1849 a fost înăbuşită tocmai în bătălia purtată la Şiria, după cum consemnează însuşi baroneasa Antónia în jurnalul său. Capitularea în faţa armatelor ruse conduse de Katlaroff a fost semnată tocmai în biblioteca acestui palat.
  • La începutul secolului al XX-lea, odată cu stingerea familiei Bohuş, ansamblul îşi pierde farmecul de odinioară şi intră într-o perioadă de umbră până în anul 1960, când Administraţia Publică Locală va refuncţionaliza castelul nobiliar în folosul comunităţii din Şiria.

Comentarii