Biserica Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, sat Hălmagiu, comuna Hălmagiu

bookmark

Biserica Voievodală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este situată pe strada Avram Iancu la nr. 31, în localitatea Hălmagiu, fiind ridicată în jurul anului 1440, şi modificată în  secolul al XVIII-lea. Acest lăcaş de cult este de rit ortodox.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 1.00
Se încarcă...

Istoric

Biserica ortodoxă Voievodală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este o ctitorie a familiei Moga, fiind ridicată la finele secolului al XIV-lea. Conform cercetărilor arheologice, este o construcție unitară, alcătuită dintr-un altar pătrat, o navă și un turn clopotniță.

Hălmagiul este atestat documentar încă de la începutul secolului al XIII-lea, iar cercetările arheologice au scos dovezi din perioada romană şi dacică.

În curtea Bisericii Voievodale se află şi astăzi piatra cinzaiului unde erau bătuţi localnicii pentru a trece la cultul greco-catolic, la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Arhitectură

Biserica prezintă în partea interioară trei straturi de pictură acoperite cu straturi groase de tencuială după ce au fost distruse din ordinul Împărătesei MariaTereza.

În exterior erau vizibile trei straturi de pictură: pe bază, altar și la baza turnului. Pe turn erau reprezentate semnele credinței - un ochi mare încadrat în forme geometrice, apoi scena Adormirii Maicii Domnului realizată în secolul al XVIII-lea. Aceste decorații exterioare au fost distruse, în afară de un mic fragment din scena Adormirea Maicii Domnului, păstrat în muzeul parohial al localităţii.

Cu prilejul unor săpături pe latura de sud, lângă zidul bisericii au fost scoase la lumină fragmente ceramice, un sfeșnic roman, schelete dintr-o groapă comună şi un sigiliu din plumb.

Pictura din interiorul bisericii: în altarul datat în secolul al XIV-lea, s-a păstrat o reprezentare a lui Cristos unicată în iconografia românească. Sub icoana lui Cristos se află proorocii, iar sub prooroci, îngerii, Sf. Bartolomeu ducându-şi pielea pe băț, ierarhi, scena pelicanului şi Sfântul Ierarh Nicolae binecuvântând pocalul în care se află Cristos copil. În dreptul capului Cristului este reprezentat mielul mistic, pocalul, stiletul, totul profilându-se pe “Crucea de Malta”, încadrată de un cerc.

Pe stratul de pictură din secolul al XIV-lea sunt incripții în limba română, cu litere chirilice, datând din anii 1601, 1610.

În navă mai avem urme ale picturii din sec. XIV, sub Judecata de Apoi se află, în partea de nord, o inscripție care amintește de fratele lui Moga. Pe peretele de nord al navei, se află înspre altar ctitorele picturii de la 1440 și ctitorii cu biserica, cu drumul de strajă si cu supraînălțarea făcută în acea perioadă.

Comentarii