Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, Nădlac

bookmark

Biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”este localizată pe strada Vasile Lucaciu, nr.12 din oraşul Nădlac fiind ridicată între anii 1812-1822. Edificiul este realizat în stilurile baroc şi rococo.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe Nici un vot
Se încarcă...

Istoric

Imediat după aşezarea la Nădlac, stăpânul feudal Iakšič a ordonat construirea unei biserici în imediata apropiere a fortificaţiei sale, cunoscută astăzi sub numele de „Biserica din Dolmă”.

După mulţi ani de încleştări militare, cu piatra rezultată din demolarea cetăţii lui Iakšič s-a construit o biserică cunoscută astăzi sub numele de „biserica din Velj”. La începutul secolului al XIX-lea, din acest vechi lăcaş de cult vor fi aduse numeroase obiecte de cult valoroase în noua biserică ridicată între anii 1822 şi 1829. Tot în acea perioadă se va  transfera şi hramul bisericii, “
“Sfântul Ierarh Nicolae”.

După aşezarea comunităţii slovace la Nădlac între anii 1802-1805, aceştia şi-au construit o biserică impunătoare între anii 1812-1822, care să indice prosperitatea comunităţii.

De altfel în acea perioadă şi vatra satului s-a mutat puţin mai la nord, dezvoltându-se porţiunea numită „de din sus” a Nădlacului.

Francisc Schvab din Kikinda Mare, a fost cel însărcinat cu efectuarea şi supravegherea lucrărilor de edificare a noii biserici ortodoxe la Nădlac. Piatra de temelie a noii biserici s-a pus la data de 28 aprilie 1822.

Lucrările au durat până în 1829, după cum e consemnat deasupra uşilor de acces în biserică.

Imediat după finalizarea lucrărilor, în 1829, acest nou lăcaş de cult a fost sfinţit de către un sobor de preoţi, condus de către protopopul din Sânnicolaul Mare. În acei ani, preoţi la Nădlac erau: Mihail Cervencovici (1817-1833); Flore Merce (1800-1831), Pavel Merce (1817-1830) şi Lazăr Cervencovici (1794-1833).

Arhitectură

Biserica ortodoxă expune în exterior elemente ale stilurilor baroc şi rococo. În interior se remarcă lucrările de sculptură la iconostas, strane, tronuri, etc. toate executate de meşterul Iosif Busuioc. Frescele, asemeni picturilor iconostasului, aparţin pictorului bănăţean Ioan Zaicu (1868 - 1914). Dintre picturi se remarcă “Sfântul Ioan în pustiu”.

Curiozităţi

  • În fiecare an, în data de 6 decembrie, enoriaşii ortodocşi din oraşul Nădlac sărbătoresc hramul bisericii “Sfântul Ierarh Nicolae”.

Comentarii