Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”, sat Corbești, comuna Petriș

bookmark

Biserica ortodoxă de lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este localizată în cimitirul satului Corbeşti din comuna Petriş, la numărul 126. Lăcaşul de cult datează de la începutul anilor 1800.

1 Steluţă2 Steluţe3 Steluţe4 Steluţe5 Steluţe 1 vot(uri), media: 5.00
Se încarcă...

Istoric

Biserica Ortodoxă din satul Corbeşti, este construită din lemn şi zugravită în interior cu scene din viaţa Mântuitorului Isus Hristos.

Anul construirii nu este cunoscut cu exactitate, însă din unele documente foarte vechi și deteriorate se presupune că ar fi anul 1795, iar 1802 find anul zugrăvirii interioare.

Zugravul, potrivit unei însemnări rămase pe peretele interior al altarului, se numea „Nicula de la Lupşa Mare”, iar anul primei sfinţiri a fost probabil 1807.

Din povestea satului se ştie că înaintea ridicării acestei biserici a existat una mai veche în ”Dâmbu Bisericii”, un deal din localitate. Prima biserică a fost arsă până la temelii datorită unor dispute dintre o localnică şi nişte haiduci. În loc să se reconstruiască biserica pe acel deal, creştinii satului au adus noua biserică de lemn din Ţara Făgăraşului, amplasând-o în centrul satului spre a fi mai accesibilă, iar în jurul ei au aşezat noul cimitir.

În conscripţia din anul 1755, localitatea Corbeşti avea 15 case, iar localnicii pentru că nu aveau biserică şi preot, frecventau lăcaşul de cult din comuna Petriş.

Arhitectură

Biserica a fost realizată cu toporul din bârne de gorun, netencuită, păstrând elemente şi forme arhaice de zidărie. La începutul secolului al XIX-lea, lăcaşul a fost pictat de un meşter numit Nicolae de la Lupşa Mare, care a lucrat şi la biserica din satul Juliţa, având şi un ucenic al cărui nume nu îl cunoaştem.

Edificiul se remarcă prin frumoasele picturi care decorează zidurile, tavanul boltit şi iconostasul, opere ale unor pictori populari. Biserica de la Corbeşti se înscrie armonios în ambianţa monumentelor de arhitectură populară.

Comentarii